Avloppsrören i köket har ett vattenlås för att förhindra dålig lukt från avloppet. Vattenlåset rengörs regelbundet enligt leverantörens instruktioner. Häll inte stekfett i köksvasken eftersom avloppsrören då sätts igen. Stekfettet torkas upp med exempelvis hushållspapper och kastas i soporna.

 

Blandare i kök

I bostadens badrum och kök finns blandare där varm- och kallvatten blandas i en kran. Vattentrycket i blandarna är begränsat för att undvika onödig vattenåtgång. I ett flerbostadshus kan det ibland bli långa ledningsdragningar, varför det kan dröja en stund innan vattnet uppnår önskad temperatur. Av säkerhetsskäl har varmvattnet en inställd maxtemperatur.

 

Rengöring

Förkromade ytor rengörs regelbundet och lättast med flytande rengöringsmedel eller tvållösning. Kalkfläckar kan avlägsnas med utspädd hushållsättika som torkas bort med en fuktig trasa. För att undvika repor på förkromade ytor, använd aldrig skurmedel, stålull eller rengöringsmedel med polerfunktion. Undvik även sura och alkoholhaltiga rengöringsmedel. Skruva loss strålsamlaren emellanåt och gör ren insatsen från vattenföroreningar. Är insatsen förkalkad tvättas den i ättikslösning.

 

Avstängning av vatten

Om bostaden råkar ut för ett vattenläckage ska du omgående stänga av vattnet! Detsamma gäller när arbete utförs på blandare eller andra vattenanslutningar. Kontakta omedelbart serviceanmälan alternativt jour.

 

Fläkt

Utförliga instruktioner och skötselanvisningar för din volymkåpa finns i leverantörens anvisningar. Öppna inte köksfönstret när du lagar mat. Gör du det sprids matoset i hela lägenheten. Luften som kommer in genom fönstret gör att det bildas ett övertryck i köket vilket medför att luft och matos drivs ut i resten av lägenheten. Öppna fönstret i angränsande rum istället och ha dörren till köket stängd. Det skapar ett undertryck i köket och ventilationsspringan som finns under dörren räcker för att den friska luften ska kunna komma in.

 

Diskmaskin

Skötselanvisningar för din diskmaskin finns i leverantörens bruksanvisning som ligger i köket vid inflyttning.

  

Spishällen

Hällen rengörs med ett speciellt rengöringsmedel anpassat för induktionshäll. Det anpassade medlet lägger en skinande, smutsavvisande hinna över hällen som förenklar fortsatt rengöring. Vattenfläckar tas bort med hjälp av citron eller ättika. Var noga med att rengöra hällen efter varje gång du använt den, på så sätt bränns inte maten fast. Mat som kokar över och fastnar samt kraftig smuts på hällen tas enkelt bort med en speciell skrapa anpassad för induktionshällar. Använd endast skrapbladet till detta, de andra delarna av skrapan kan göra repor i induktionshållen. Bladet är mycket vasst, tryck därför in bladet i skrapan igen efter att du använt glasskrapan.
Salt, socker och sand kan orsaka repor i induktionshällen. Använd därför inte spishällen som avlastnings- eller arbetsyta. Skadat skrapblad ska bytas ut för att inte orsaka skador på keramiken.

 

Varma plattor

Överhettad olja och fett antänder lätt. Undvik detta genom att alltid hålla uppvärmningen under uppsikt. Skulle oljan eller fettet ändå antändas, släcks det genom att omedelbart sätta på locket eller lägg på en tallrik. Häll aldrig vatten över brinnande olja eftersom det får elden att flamma upp. Spishällen kan vara varm en stund efter användandet, lägg därför inte ifrån dig något på hällen. Restvärmeindikatorn på ovansidan varnar om att hällen fortfarande är varm. Håll uppsikt över barn som vistas vid hällen.

 

Ugn

Ugnens utsida torkar du av med vatten och lite diskmedel, eftertorka med en mjuk trasa. Använd inga starka rengöringsmedel. Insidan rengörs med ett speciellt rengöringsmedel anpassat för ugn på dess emaljerade ytor. För att underlätta rengöring kan man tända lampan och hänga av ugnsluckan. Om din ugn är försedd med katalytisk emalj (självrengörande emalj) ska inte ugnsrengöring användas, se leverantörens anvisningar för mer utförlig information. Avlägsna alltid kalk-, fett-, stärkelse- och äggvitefläckar omedelbart. Korrosion kan bildas under denna typ av fläckar. Använd vatten och lite diskmedel för rengöring. Torka av ytan med en mjuk duk.

 

Micro

Använd inte skursvampar som innehåller metall, rengöringsmedel med slipeffekt, stålull, skurtrasor eller liknande som kan skada kontrollpanelen och ugnens invändiga och utvändiga ytor. Använd en svamp och ett milt rengöringsmedel eller ett hushållspapper fuktat med fönsterputsmedel. Spraya fönsterputsmedlet på hushållspapperet. Spraya inte direkt på ugnens ytor. Ta ut glasplattan och rullstödet då och då och rengör ugnsutrymmets botten, särskilt om något har kokat över eller spillts ut i ugnen. Glasplattan måste alltid vara på plats när denna mikrovågsugn används. Använd aldrig ugnen när glasplattan har tagits ut för rengöring. Använd ett milt rengöringsmedel, vatten och en mjuk trasa för att rengöra ugnen invändigt, luckans fram- och baksida samt listerna runt öppningen. Se till att det inte samlas fett och matpartiklar på luckans kanter. Använd inte ångtvätt för att rengöra mikrovågsugnen. Obehaglig lukt i ugnsutrymmet kan motverkas genom att ett glas vatten med citronsaft ställs in i ugnen och får koka i ett par minuter. Grillelementet behöver inte rengöras eftersom man förbränner eventuella stänkfläckar, men taket ovanför elementet måste rengöras då och då. Använd varmt vatten, rengöringsmedel och en svamp för detta. Om grillfunktionen inte används regelbundet, måste den köras i minst 10 minuter en gång per månad så att fettstänk och matrester bränns bort. Crisppannan skall rengöras med vatten och ett milt diskmedel. Envis smuts går att få bort med en kökssvamp och ett milt rengöringsmedel. Låt alltid crisppannan kallna innan du rengör den. Skölj inte crisppannan under rinnande vatten och doppa den inte i vatten när den är het. Den skadas om den kyls för snabbt. Använd inte stålull då det repar crisppannans yta.

 

Köksinredning

Ditt kök håller hög standard och är byggt för att användas varje dag under lång tid. Genom att ta hand om dess inredning får du ett kök som kan användas varje dag i många år.

 

Dokument

  1-Skotsel_funktioner_kok_Ballingslov.pdf
Diskmaskin 45 cm.pdf
Diskmaskin 60 cm.pdf
Frysskåp.pdf
Induktionshäll.pdf
Kyl-Frys kombi.pdf
Kylskåp.pdf
Microvågsugn.pdf
Ugn.pdf
Franke 1.pdf
Franke 2.pdf